Gebelikte Kanama

Kanamanın meydana gelmesi durumunda kanama kesilse bile acilen doktora başvurmanız gerekir. Kanamanın saptanması her zaman gebeliğin sona erdiğini göstermez, fakat kontrol edilmesi gereken bir durumdur. İlk üç aydaki kanamaların en sık sebepleri şunlardır : Düşük tehdidi, durdurulamayan düşük, dış gebelik, mol gebeliği, gebelik dışı kanamalardır. Hemoroide (basur) bağlı makattan olan kanamalar da bazen vajinal kanamalarla karışabilir. İdrar yollarından gelen kanamalar da olabilir.

Düşüklerle ilgili ayrıntılı bilgi için “düşük” başlığına bakınız.

Gebelik ile İlgili Olmayan Kanamalar : Gebelik süresince meydana gelen kanamaların bir bölümü gebelik ile ilgili olmayabilir. Bunlar rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzındaki polipler, vaginadaki bazı sorunlar nedeniyle olabilir.

Hamileliğin 20. haftasından sonraki kanamalara doğum öncesi kanama denir. Sebepleri arasında ablatio placenta (dekolman plesenta, plasentanın erken ayrılması) ya da placenta previa (eşin önde gelmesi) , nişan gelmesi gibi sebepler olabilir. Bu sebeplerle ilgili detaylı bilgi için ilgili başlıklara bakınız.

Kanamalı gebe hastanın tedavisi gebeliğin kaç haftalık olduğu, kanamanın sebebi, annenin ve bebeğin durumu gibi kriterler göre çok değişiklik gösterebilir.

Op. Dr. Mehmet Ergez
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Ürojinekoloji