Bebeğin Suyunun Fazla Olması

Amniyon sıvısının (ASİ: amniyon sıvısı ölçümü) ultrasonda toplam 250 den fazla ölçülmesi yada ek cepte 80′den fazla ölçülmesi ile tanı konur. Karında fazla büyüme ve gerginlik olur.

Nedenleri:

Annede şeker hastalığı (diyabet) olması

Fetüsün yutmasını engelleyen anomaliler (sindirim sistemi veya merkezi sinir sistemi anomalileri, anensefali)

Solunum yolu anomalileri

Diyafragma hernisi

Doğumsal kalp hastalıkları

Fetüste hidrops fetalis varlığı

Fetusa ait enfeksiyonlar

İkiz gebelik

Bazen polihidramnios olmasına rağmen bebekte yada annede bir anormallik saptanamaz. Herşey normal olabilir.

Polihidramniyos saptanan bir gebelikte ilk adım dikkatli bir ultrasonografik anomali taramasıdır. Fetusta göğüs içerisinde yada karın içerisindeki organlarda bir anomali, beyin anomalisi varlığı araştırılmalıdır. İkinci adım anneye ait nedenlerin araştırılmasıdır. Annede diyabet varlığını araştırmak için kan şekeri takibi yapılır.

Polihidramniyos varlığında potansiyel risk aşırı gerilime bağlı erken doğum ağrıları, su kesesinin açılmasıdır. Su aniden boşalırsa kordon sarması yada plesenta ayrılması (dekolman) olabilir.

Tedavi:

Çok sık uygulanmasa da bazı dırımlarda fazla sıvı enjektör ile çekilerek azaltılmaya çalışılabilir. Bu işlemin erken su gelmesi (PPROM), koryoamniyonit, dekolman plasenta gibi riskleri vardır.

İndometazin denilen ilaç ile amniyon sıvısı miktarı azalabilir fakat bu ilaç 32 haftadan sonra kullanılması sakıncalıdır, 32 haftadan büyük fetuslarda duktus venozusun erken kapanmasına sebep olabilir.

Op. Dr. Mehmet Ergez
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Ürojinekoloji